Stéphane Lefebvre controleert de Rally van Wallonië

Stéphane Lefebvre controleert de Rally van Wallonië

april 30, 2022

Stéphane Lefebvre heeft de openingsdag van de 38ste Rally van Wallonië gedomineerd. Na 9 klassementsproeven, met enkel nog de 2 showproeven op de Citadel van Namen te rijden, heeft de Citroën-rijder een voorsprong van 16″5 op tweevoudig Belgisch kampioen en titelverdediger Adrian Fernémont.

“En we hebben nog een kleine marge onder de voet,” vertelde de Nordist. “In de derde ronde lagen de proeven er heel vuil bij, dus ontweek ik de diepste koorden om zeker niet lek te rijden. In Crupet maakte ik in de tweede lus een klein foutje, maar zonder erg.”

Adrian Fernémont is best tevreden met zijn tweede plaats: “Kijk, ik weet dat Stéphane een piloot van wereldklasse is. Hij is als professional bijna voortdurend met rallywagens aan het rijden, zoals vorige week in Kroatië. We zitten nu veel korter bij zijn tijden als in de vorige wedstrijden en ik sta wel 20″ voor de tweede Belg, Gino Bux. Dat is beter dan in de vorige wedstrijden.”

Gino Bux was deze ochtend in duel met Vincent Verschueren voor de derde plaats, maar ondertussen heeft hij zich losgerukt. Een prima resultaat voor de enige Rally2-rijder die Lefebvre een snelste tijd kon ontfutselen. Vincent Verschueren, die klaagt dat de afstellingen van zijn VW Polo GTI Rally2 te soepel zijn voor de snelle bochten, volgt op de vierde plaats op 45″0. Cédric Cherain, vorig jaar nog in strijd voor de overwinning, maar deze keer aan de start met een Porsche 997 GT3, zorgde in de namiddag voor een stunt door in Crupet de snelste tijd op de tabellen te zetten. Cherain staat vijfde op 50″1, voor Ghislain de Mevius, die zesde is op 52″7, na een dag waarin hij niet de juiste set-up vond voor zijn Skoda.

Kris Princen, die vandaag 48 jaar wordt, staat op de 7de plaats, voor Pieter-Jan Michiel Cracco, die het tempo tracht op te bouwen aan het stuur van de Hyundai i20 Rally2 van BMA. Bastien Rouard en Gunther Monnens, tweede bij de GT’s, sluiten de top 10 af.

In het Junior BRC heeft Gilles Pyck de leiding stevig in handen met 3’23” voorsprong op Benoit Verlinde, de leider in de Clio Trophy Belgium voor Casper Nielsen. In het Historic BRC voert Christophe Kerkhove het klassement aan.

Er vielen ook al een reeks opgaves te noteren, zoals die van Jimmy D’hondt (van de baan), Johnny Poelmans (blessure navigator na een sortie), Tom Rensonnet (van de baan), Maxim Decock (van de baan), Cédric De Cecco (motor) en Sébastien Bedoret (turbo).

De eerste etappe wordt vanavond afgesloten met de bekende showproeven op de Citadel van Namen.